Description
کیتین
“کیتین” پلیمر بلندی از n-استیل گلوکزامین، مشتقی از گلوکز است و در جانداران متنوعی یافت میشود. این ماده که فراوان ترین پلیمر بعد از سلولز می باشد، سازنده اصلی دیواره سلولی قارچها، اسکلت خارجی بندپایانی چون خرچنگها و حشرات، رادولای نرم تنان و منقار سر پایان از جمله ماهی مرکب و هشتپا است.
“کیتین” همچنین دارای خواص درمانی اثبات شده و کاربردهای صنعتی است. “کیتین” ممکن است با پلی ساکارید سلولز و با پروتئین کراتین مقایسه شود. با اینکه کراتین یک پروتئین است، اما کراتین و کیتین دارای کاربردهای ساختاری مشابهی هستند.
در روش های معمول، برای به دست آوردن کیتین، از ضایعات دورریختنی میگو، خرچنگ و برخی حشرات استفاده می شود.
کیتین و کیتوزان ( کیتوسان ) به عنوان یک آمینو پلی ساکارید طبیعی که دارای ساختمان بی نظیر و خصوصیاتی چند منظوره هستند به طور وسیعی در پزشکی و صنعت مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله خصوصیات بارز کیتین و کیتوسان می توان به سازگاری زیستی بالا، زیست تخریب پذیری قابل قبول در کنار سمیت پایین، همچنین خواص آنتی باکتریال و ضدحساسیت آنها اشاره کرد. علاوه بر این موارد، خصوصیات بیولوژیکی چون چسبندگی زیستی، ضد سرطان، ضد میکروب، کاهش دهنده التهاب و درد، آنتی اکسیدان، منعقد کننده خون و کاهش دهنده کلسترول، آنها را از دیگر پلیمرهای زیستی متمایز کرده است.
محتوای تقریبی کیتین در گونه های مختلف موجودات زنده
گونه | محتوای کیتین (%جامدات خشک) | گونه | محتوای کیتین (%جامدات خشک) |
قارچ | ۵-۲۰ | کرم ها | ۲۰-۳۸ |
هشت پا | ۳-۲۰ | عقرب | ۳۰ |
عنکبوت | ۳۸ | سوسک حمام | ۳۵ |
سوسک آب | ۳۷ | کرم ابریشم | ۴۴ |
خرچنگ ساده | ۱۳-۱۵ | خرچنگ هرمیت | ۶۹ |
میگو | ۱۷ | میگو | ۱۴-۲۷ |
پنسیلیوم نتاتوم | ۱۸.۵ | آسپرژیلوس نیجر | ۴۲ |
کیتین از آن جهت که از زنجیره های گلوکزی ساخته شده و غیر قابل حل در آب است، شبیه سلولز می باشد. اما در ترکیب کیتین آمینو اسیدها نیز شرکت دارند. کیتین نیز همچون سلولز و لیگنین در طول مسیر گوارشی انسان دست نخورده باقی می ماند. کیتین یکی از کربوهیدرات هایی است که در طبیعت یافت شده و با گذشت زمان در طبیعت تجزیه می شود.
خصوصیات کیتین
از جمله خصوصیات بارز آن می توان به سازگاری زیستی بالا، زیست تخریب پذیری قابل قبول در کنار سمیت پایین، همچنین خواص آنتی باکتریال و ضد حساسیت آن ها اشاره کرد.
کیتین طی عمل استیل زدایی توسط باز قوی و غلیظ به کیتوسان که پلیمر بسیار پرکاربردی در صنایع مختلف از جمله صنایع کشاورزی، غذایی، پزشکی، ترمیم بافت، تصفیه آب و… است تبدیل می شود.
(برای مطالعه بیشتر در مورد کیتوسان و خواص و کاربرد های آن می توانید به مطلب کیتوسان در همین سایت مراجعه نمایید.)
مقایسه ویژگی های کیتین و کیتوسان
پارامتر | کیتین | کیتوسان |
فرمول تجربی واحد مونومر | C۸H۱۳NO۵ | C۶H۱۱NO۴ |
درجه پلیمریزاسیون | ۱۶۰۰-۱۸۰۰ | ۱۶۰۰-۱۸۰۰ |
جرم مولکولی | (۱-۵) * ۱۰۵ | (۱-۵) * ۱۰۵ |
درصد رطوبت | ۲-۱۰ | ۲-۱۰ |
ویسکوزیته در محلول ۱% استیک اسید بر حسبcp | غیر قابل حل | cps200-3000 |
درصد دی استیله شدن | ۱۰-۱۵% | ۸۵-۹۵% |
Reviews
There are no reviews yet.